احتمال ابتلا به سرطان پستان در چه خانمهايي بيشتر است؟
سرطان پستان يك سرطان شايع دربين خانمها است و در واقع ميتوان گفت در بسياري از نقاط دنيا، سرطان پستان شايعترين سرطان در خانمهاست
چه عواملي خانمها را مستعد ابتلا به سرطان پستان ميكند؟
در واقع ما با دو دسته عوامل سر و كار داريم
عواملي كه تاثير آنها در ابتلاي خانمها به سرطان پستان ثابت شده است و عواملي كه تاثير آنها در ابتلا به سرطان پستان ثابت نشده است اما نمي توان به اين عوامل و تاثيرشان بي اعتنا بود. در اين مقاله به هر دو علت اشاره شده است.
اين عوامل در ابتلاي خانمها به سرطان پستان موثر هستند
1- سن
هر چه سن بيشتر شود امكان ابتلا به سزطان پستان بيشتر ميشود
2- سابقه خانوادگي
سابقه خانوادگي در فاميل پدر و مادري به يك اندازه در ابتلا به سرطان پستان موثر است. البته اگر سرطان پستان هر دو پستان را مبتلا كرده باشد و يا در سنين كمتري شروع شده باشد ايت تاثير بيشتر ميشود.
3- سابقه ابتلا به سرطان پستان كه بهبود يافته است
اگرخانمي به سرطان پستان مبتلا بوده و در حال حاضر بهبود يافته است احتمال سرطان پستان در اين خانم بالا ميباشد
4- عوامل غذايي
مصرف چربي زياد به خصوص در سالهاي اوليه زندگي، افزايش وزن ، كمبود ويتامين آ در رژيم غذايي مصرف الكل احتمال ابتلا به سرطان پستان را زياد ميكند.
5- عوامل هورموني
احتمال ابتلا به سرطان پستان بر اثر يكي از هورمونهاي جنسي زنانه افزايش ميابد. اين هورمون جنسي استروژن نام دارد. طبيعي است كه كساني كه بيشتر در معرض اين هورمون هستند احتمال ابتلايشان به سرطان پستان زياد مي شود يعني افرادي كه زود بالغ مي شوند و استروژن زودتر در بدنشان فعال مي شود، افرادي كه دير يائسه ميشوند و استروژن ديرتر در بدنشان قطع مي شود.
افرادي كه از داروهاي هورموني داراي استرژن بعد از يائسگي استفاده مي كنند. افرادي كه داروهاي جلوگيري از بارداري استفاده مي كنند. اينها همه هورمون استروژن دارند
6- عوامل مربوط به بارداري و شيردهي
بارداري و زايمان قبل از 30 سالگي و شير دادن به مدت طولاني موجب كاهش احتمال ابتلا به سرطان پستان ميشود
زناني كه باردار نشده اند و يا اولين بارداري آنها بعد از 30 سالگي بوده خطر ابتلا به سرطان پستان افزايش ميابد.
عواملي كه در ابتلا به سرطان پستان ثابت نشده است
اين عوامل با اينكه ثابت نشده اند اما بسياري از صاحب نظران، اين عوامل را در ابتلا به سرطان پستان موثر ميدانند.
1- اپيلاسيون زير بغل با تيغ
بعضي از صاحب نظران معتقدند اپيلاسيون زير بغل به خصوص با تيغ ليزر و.. مي تواند با تحريك غدد لنفاوي موجب سرطان پستان شود. اين افراد براي اپيلاسيون زير بغل فقط روش سنتي استفاده از پودر نوره را پيشنهاد مي كنند.
2- استفاده از مام و دئودرانت و ....
عده اي از صاحب نظران معتقدند استفاده از مام دئودرانت و ... موجب كانسر پستان ميشود.
3- استفاده از سوتين هاي تنگ
عده اي از صاحب نظران معتقدند سوتين هاي تنگ در سيستم گردش خون و سيستم لنفاوي اختلال ايجاد كرده و مانع دفع مواد زائد مي شوند كه همين قضيه مي تواند باعث افزايش خطر ابتلا به سرطان سينه شود.
توصيه به كساني كه مستعد ابتلا به سرطان پستان هستند
اگر در خانواده فردي مبتلا به سرطان پستان داريد يا بارداري و زايمان بعد از 30 سالگي داشته ايد يا زود بالغ و دير يائسه شده ايد و....
دليل بر ابتلاي شما به سرطان پستان نيست بلكه شما بايد بيشتر مراقب سلامتي خود باشيد و كنترل هاي مربوط به سرطان پستان را با دقت بيشتري انجام دهيد
شما بهتر است
حتما ورزش روزانه حداقل 3 بار در هفته را در برنامه روزانه خود بگنجانيد و ازمصرف چربي زيادتر از اندازه پرهيز كنيد وزن خود را كنترل كنيد و سعي كنيد از مواد غذايي سالم مثل ميوه و سبزيجات و... استفاده كنيد و از محصولات فراوري شده و فست فوتها و... بپرهيزيد
روبان صورتي
روبان صورتي يك باريكه پارچهاي صورتي رنگ، يا شكلي نمادين از روباني صورتي است. اين روبان صورتي يك نشانه بينالمللي آگاهيبخشي دربارهٔ سرطان پستان است. هدف اين است كه افراد در سراسر دنيا نسبت به علائم و نشانههاي سرطان پستان آگاه شوند.
خود آزمايي پستان يك روش بسيار مفيد براي تشخيص زودهنگام سرطان پستان
خود آزمائي يا معاينه پستان توسط خود فرد يكي از روشهاي تشخيص زودرس سرطان پستان است و چون نيازي به صرف وقت وهزينه ندارد و به راحتي در منزل قابل انجام است. بهتر است تمام خانمها هر ماه پس از اتمام عادت ماهيانه پستانهاي ود را به روش صحيح معاينه كنند و در صورت مورد مشكوك به پزشك مراجعه كنند.
روش معاينه صحيح پستان را در همين سايت نوشته ام
نوشته هنگامه صدرايي
منبع
بيماري هاي زنان كيستنر
بيماري هاي زنان نواك