رفلاكس كودك
آيا رفلاكس در دوران كودكي طبيعي است؟
ميتواند طبيعي باشد و بسيار شايع است و بيشتر شير خوران به آن مبتلا هستند. رفلاكس يا برگرداندن غذا به علت شلي دريچه معده در كودك اتفاق مي افتد. اگر نوزادي بيمار نباشد و غذا برگرداند، يعني دچار رفلاكس شده كه علت آن يكي از موارد زير است:
1- به نوزاد بيش از حد غذا داده اند.
2- بعد از شير دادن به نوزاد باد گلويش را نگرفته اند.
3- پس از شير دادن به نوزاد او را تكان داده اند.
چگونه مي توان از رفلاكس(برگرداندن غذا) نوزاد جلوگيري كرد؟
با رعايت توصيه هاي زير مي توان از برگرداندن غذا نوزاد جلوگيري كرد:
1- مادر به نوزاد بيش از حد شير ندهد.
2- مادر بعد از هر بار شير دادن، باد گلو نوزاد را بگيرد. (جهت گرفتن باد گلوي نوزاد؛ مادر مي تواند بعد از هر نوبت شيردادن، نوزاد را روي شانه يا آرنج دست قرار دهد و به پشت او ضربه بزند تا باد گلو خارج شود).
3- مادر، نوزاد را بعد از شير دادن، بيش از اندازه تكان ندهد.
4- مادر سر نوزاد را در هنگام خواب، كمي بالا بياورد.
5-اگر مادر به نوزاد شير ميدهد، موادي كه پس از مصرف و ترشح در شير، موجب درد شكمي و استفراغ نوزاد مي شود بشناسد و مصرف نكند. اين مواد از نوزادي به نوزاد ديگر فرق مي كند.
6- مادر تعداد دفعات غذا دادن به كودك را بيشتر كرده اما در هر دفعه، مقدار كمتري
كمتري به كودك غذا داده شود.
7- در نوزاداني كه به پشت يا شكم ميخوابند رفلاكس بيشتر ميشود، چراكه اين وضعيت به دريچه مري فشار مي اورد. بهتر است كودك را به پهلو به خصوص پهلوي چپ خواباند.
8- نوزاد در هنگام شير خوردن دراز كشيده و افقي نباشد.
علائم رفلاكس در كودك چيست؟
كودك بعد از هر بار شيرخوردن ممكن است مقدار كمي شير را بالا بياورد يا دچار سكسكه شود. همچنين ممكن است دچار سرفه پس از بالا آوردن شير شود.
البته همانطور كه گفتيم اينها تا زماني كه كودك از ساير جنبه ها مشكلي نداشته باشد طبيعي است. فقط لازم است يك تكه پارچه يا دستمال در دسترس داشته باشيد. هم بچه هايي كه شير خشك مي خورند و هم آنها كه از شير مادر تغذيه مي كنند ممكن است به چنين وضعيتي مبتلا شوند.
آيا لازم است كودك را به علت رفلاكس براي درمان نزد پزشك برد؟
اگر توصيه هاي بالا براي رفع رفلاكس كودكان را امتحان كرديد اما كودك بهتر نشد و علائم زيرا را نيز در كودك ديديد، براي بررسي بيشتر، كودك را به نزد پزشك ببريد:
الف-اگر در شرايط عادي رفلاكس بيش از پنج بار در روز اتفاق بيافتد.
ب- اگر كودك بعد از خوردن غذا، زياد گريه كند.
پ- اگر كودك به طور مكرر استفراغ كند.
ت- اگر سرفه كردن كودك حالتي دائمي شده است.
در رفلاكس شديد، كودك دچار بي قراري، رفلاكس مكرر، غلت شبانه، آب ريزش از دهان، سرفه هاي پي در پي، خس خس شبانه مي شود. اين رفلاكس باعث مي شود كودك وزن نگرفته و از خوردن شير امتناع ورزد.
نكته:
رفلاكس به تدريج با بزرگ شدن كودك و سفت شدن دريچه معده اش به طورطبيعي بهبود مي يابد.
بيشتر شيرخواران دچار رفلاكس خفيف هستند ولي نياز به دارو يا جراحي ندارند. پس اگر وضعيت كودك شما از نظر وزن گيري مناسب است و اشتهاي خوبي دارد، با نظر پزشك كمي صبر كنيد تا اين مقدار برگرداندن غذا با رشد كودك بهتر شود.
پزشكان در بسياري موارد براي درمان رفلاكس شديد به كودك دارو مي دهند.
بعضي داروها مثل سايمتدين و رانيتيدين كه در كاهش رفلاكس اطفال در ايران تجويز مي شود، در بسياري از كشورها براي اطفال تجويز نمي شود.
عرق نعناء موجب زياد شدن رفلاكس مي شود و در اين مواقع نبايد استفاده شود.
تفاوت استفراغ و رفلاكس:
اين دو باهم فرق دارند. در استفراغ ، تهوع به همراه رنگ پريدگي و تعريق در كودك وجود دارد و به دنبال آن كودك با فشار اوغ مي زند اما در رفلاكس فشار وجود ندارد و تهوع نيز نيست.
استفراغ در كودك ميتواند نشانه ابتلا به يك بيماري عفوني يا نوعي حساسيت غذايي باشد. ممكن است نوزاد به بعضي غذاها كه مادر مصرف كرده حساسيت داشته باشد مثل سير يا باقالي و اين مواد از طريق شير به نوزاد رسيده و موجب استفراغ نوزاد شود.
همچنين معمولا استفراغ بلافاصله پس از خوردن غذا اتفاق نميافتد و چند ساعت پس از خوردن شير، اتفاق مي افتد اما رفلاكس معمولا بلافاصله بعد از غذا خوردن اتفاق مي افتد.
اين مقاله از كتاب راهنماب بچه داري آسان گرفته شده است. اين كتاب بر پايه رفرنسهاي معتبر پزشكي همچون بارداري و زايمان ويليامز، نوزادان نلسون و ... نگاشته شده است.